Pengenalan
Program QFISH adalah merupakan penjenamaan semula bagi Program Ikan Rakyat LKIM yang telah diperkenalkan pada tahun 2013. Penjenamaan ini bermula Mei 2016 dan telah dilancarkan pada 06 Disember 2016 oleh Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Henry SumAgong bersempena pelancaran Malaysia Seafood Exposition (MySE).
QFISH merupakan ikan segar yang dibekukan menggunakan teknologi Individual Quick Freezing (IQF). Sebanyak 8 spesis ikan kegemaran rakyat dipilih iaitu Ikan Kembung, Selar, Pelaling, Selayang, Cencaru, Tilapia, Keli dan Aya/Tongkol. Harga jualan maksimum RM10.00 sekilogram bagi membantu golongan berpendapatan rendah B40.
Program ini bertujuan untuk :
· Membantu menstabilkan bekalan dan harga ikan dalam mengurangkan impak peningkatan kos sara hidup rakyat.
· Mengurangkan bebanan kos perbelanjaan harian pengguna dengan menawarkan ikan pilihan rakyat pada harga yang berpatutan.
· Mewujudkan peluang perniagaan kepada usahawan-usahawan baharu untuk menceburi bidang perikanan dan meningkatkan pendapatan berasaskan volume jualan yang tinggi.
· Menyokong perniagaan pemasaran ikan sebagai teras ekonomi Persatuan Nelayan seterusnya menigkatkan tahap sosioekonomi masyarakat nelayan.
Sebanyak 8 spesis ikan kegemaran rakyat dipilih iaitu Ikan Kembung, Selar, Pelaling, Selayang, Cencaru, Tilapia, Keli dan Aya/Tongkol.
TABURAN OUTLET QFISH
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
GAMBAR – GALAKAN PASARAN QFISH :
Pertandingan Masakan Ikan Segar Beku QFISH di Karnival Pertanian di Dataran Jabi, Besut, Terengganu
Promosi QFISH di KLCC Sempena 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia
Promosi QFISH – Aktiviti Jualan Ikan Segar Beku QFISH
GAMBAR – OUTLET – OUTLET QFISH